Monday, 9 April 2012

PRAJITURA CU BRINZA-CHEESECAKE


           ...sau
            
                                 Prajitura cu brinza Florentina

o numesc asa in amintirea bunicii mele care acum de Florii isi sarbatorea numele si care iubea forte mult dulciurile... niciodata nu spunea nu atunci cind o rugam sa ne faca "ceva bun" si era asa de fericita, atunci cind n-a mai putut sa ne faca ea, si ii faceam sau cumparam noi "ceva bun"
...nu trec aceste sarbatori fara sa ma gindesc la tine!





...este o prajitura cu brinza si trei feluri de sosuri:



-de ciocolata




-de capsune






-de Dulce de leche cu pecan









...daca va place Prajitura cu brinza Florentina va spun de ce aveti nevoie:


Pentru crusta:
1cup* faina
1/4cup zahar
1/2cup pecan** bucati
120g unt

Pentru brinza:
3pachete cream cheese de 250g fiecare
3/4cup zahar (sau dupa gust!)
3linguri faina
1plic zahar vanilat-Dr.Oetker 
3/4cup de smintina(groasa!)
3oua

* 1cup=1cana de 250ml
**pecan-sau nuca (vezi Wikipedia!)

1tava de23cm/23cm cu pereti detasabili
Folie aluminiu

Preparare:
Captusiti tava cu folie de al - peretii si baza.(Daca nu aveti tava cu pereti detasabili,folositi o tava obisnuita pe care o captusiti cu folie astfel ca marginile sa ramina mult in surplus sa puteti apuca de folie ca sa scoteti prajitura din tava!)
Incalziti cuptorul la 180C.

Intr-un robot de bucatarie puneti faina,zaharul si pecan-ul (sau nuca!) si amestecati putin (intermitent!) pina toate se combina.Adaugati untul si amestecati din nou pina obtineti un aluat sfarimicios.(cam 30 secunde!)Turnati acest aluat sfarimicios in tava si intindeti-l egal pe toata suprafata,presindu-l usor!Puneti in cuptor tava si lasati cam 10-12 minute sau pina devine usor auriu.
Scoateti tava si puneti cuptorul la165C.

Pentru crema de brinza: amestecati cu mixerul (de mina) brinza(la temp.camerei!) cu zaharul,zaharul vanilat,smintina,iar cind s-au omogenizat, adaugati pe rind ouale.
Turnati peste crusta si puneti in cuptor pentru 35-40 de minute sau pina brinza in centru prajiturii a inceput sa se intareasca!
Scoateti din cuptor prajitura lasati-o sa se raceasca apoi puneti-o in frigider pentru cel putin 4ore sau cel mai bine pina a doua zi.

Se scoate prajitura din forma si se taie felii.Fiecare felie se “decoreaza”cu unul din sosurile de ciocolata,capsune sau dulce de leche!


Sosul de capsune:
 4cupe de capsune taiate
1lingura zahar(sau dupa gust!)
1lingurita otet balsamic
¼ piper prospat macinat
Se pun toate intr-o craticioara si se lasa sa fiarba cam 10 minute sau pina’sosul” se ingroasa!Se lasa sa se raceasca, apoi cu un blender se mixeaza!



Sosul de ciocolata:
1/2 cup de smintina de frisca
75-85g de ciocolata cu lapte,taiata bucati+ pentru décor
Se toarna smintina intr-o craticioara, se lasa pe foc pina se incalzeste bine, apoi se adauga bucatelele de ciocolata si se amesteca pina se obtine un sos omogen(avind grija sa nu fiarba!)





Sosul de Dulce de leche cu pecan(sau nuci!)
 1/2cup de pecan taiat bucatele(sau nuci!)
1/2cup de dulce de leche
2-3 linguri de lapte sau smintina de frisca
Se pune pecan-ul intr-o craticioara si se pune pe foc sa se prajeasca un pic ‘nucile”.Se adauga dulce de leche apoi laptele (sau frisca lichida!) se amesteca pina obtineti  sosul.Daca e prea consistent adaugati lapte.



Se aseaza trei felii de prajitura pe farfurioara si se pune cite 1-11/2lingurita de sos pe fiecare bucata.





Crust:
1 cup all-purpose flour
1/4 cup  sugar
1/2 cup pecan pieces
120g butter

Cheesecake:
3 pkgs -250 g each- brick cream cheese
3/4 cup sugar, or to taste!
3 Tbsp all-purpose flour
1 pouch vanilla sugar-Dr.Oetker
3/4 cup sour cream
3 eggs

Preparation
Crust:
Line 23 cm/23 square baking pan with foil, ends extending over sides.
Heat oven to 180° C.
Place
flour, sugar, pecans, and salt in food processor. Pulse until combined. Add butter, process until mixture is crumbly, about 30 seconds. Press into pan.
Bake 10-12 minutes or until lightly golden.

Cheesecake:
Reduce oven temperature to165° C.
Beat cream cheese, sugar, flour, and vanilla sugar in large bowl with mixer until well blended. Add sour cream; mix well. Add eggs, one at a time, beating just until blended. Pour over crust.
Bake 35 - 40 minutes or until centre is almost set. Cool. Refrigerate at least 4 hours or overnight.
Use foil handles to remove cheesecake from pan.
Cut into small rectangles. Just before serving, top with sauces.

Strawberry Sauce:
Place 4 cups halved fresh strawberries in medium pan, add 1 Tbsp sugar, 1 tsp  balsamic vinegar, and 1/4 tsp fresh ground  pepper.
Cook, stirring frequently, 10 minutes or until sauce is starting to thicken.

Chocolate Sauce:
Heat 1/2 cup whipping cream in small sauce pan.
Remove from heat, stir 75-85g milk chocolate until melted and smooth.

Dulce de Leche Sauce with Pecan:
Place 1/2 cup coarsely chopped pecans in dry pan over medium heat. Stir until lightly toasted, about 1 to 2 minutes and add 1/2 cup dulce de leche and 2 Tbsp milk or cream; stir until creamy and smooth.
For thinner sauce, add more milk, 1 tsp at a time.

Serve three pieces of cheese cake on a plate with 1-11/2 tsp sauces: chocolate, strawberries and dulce de leche .





Pofta buna! Enjoy! Bon Appétit!










Printable Recipe


7 comments:

  1. Una din dulcegariile mele preferate!! Iar glazura de leche e fix pe placul meu!

    ReplyDelete
  2. Tare frumoasa e prajitura, imi place ca ai folosit mai multe feluri de sos.

    ReplyDelete
  3. Arata minunat. E si foarte simplu de facut dupa cum se pare. Felicitari!

    ReplyDelete
  4. De poveste....!!!!!!Felicitari, este senzational!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Ils sont délectables tes jolis gâteaux;) Bonne semaine!!xxx

    ReplyDelete
  6. Wow, arata absolut delicios! De mult mi-am propus sa incerc o reteta de cheesecake, iar asta mi-a dat in sfarsit curaj. Multumesc!

    ReplyDelete
  7. A, si inca ceva (si imi cer scuze ca las mesajul aici ca si comentariu, dar nu am gasit o alta modalitate de a te contacta). As vrea sa iti propun un schimb de linkuri cu blogul meu http://retetevegetariene.info/. Desi deocamdata am putine retete, promit ca voi posta mult mai multe in viitorul apropiat. Eu ti-am adaugat deja linkul in blogroll, sper ca vei face la fel. Multumesc anticipat! :)

    ReplyDelete

Thank you for taking time to leave a comment, I really appreciate it.

Popular Posts-Last 7 Days;cele mai urmarite postari in ultimele 7 zile

Places to See